11 Ocak 2008 Cuma

Praetorians

Piyasada bu aralar düşük sistem isteyen kaliteli oyunları bulmak mümkün olmaya başladı. Bunlardan birisi de Praetorians adlı ve adından da anlaşılacağı gibi Roma'lılarla alakalı bir tarihi strateji oyunu. Bu oyunda emekli bir generalsiniz fakat tamamlayamadığınız görevleriniz için orduya geri çağrılıyorsunuz. Haliyle oyun savaşlar üzerine geçiyor. Oyunda Mısırlılar Barbarlar ve Roma ırkı bulunuyor. Oyunun en can sıkıcı ama oyuna en heyecan katan noktalarından birisi de öyle Generals'deki gibi ben generalim emrimi veririm asker ölür gerisine karışmam yok. Generalsen savaştasın ve ölürsen bittin. Oyun da bitiyor haliyle. Bu yüzden çok sık kayıt etmek zorunda kalıyorsunuz oyununuzu.

Oyunda eski strateji oyunlarına nazaran çok daha mantıklı olan; Mancınıkların askerler tarafından itilmesi, okçuların binalara ateşli oklar atması gibi oyuna mantık katan bir çok artı var.

300 filmini izleyenlerinizin hatırlayacağı bir sahne vardır o filmde. Kalkanlarını ortak kullanarak savunma yapan askerlerin bir anlık hareketlerle bu savunmayı etkili saldırıya dönüştürebilmesi. Bu oyunda askerlerinize ortak savunma emri verebiliyorsunuz ve askerleriniz kalkanlarını ortak olarak kullanarak saldırılarda çok daha az hasar görüyorlar. İşin en güzel ve 300'ü andıran tarafı ise bu pozisyonda iken seçili piyadelerinize karşı tarafın askerlerine çift tıklayarak saldırı emri verdiğinizde hızlı bir saldırıyla etkili darbeler vurabiliyor olmanız. Tabi ki bu ve bunun gibi detaylar oyuna çok daha anlık stratejiler kurulabilinirlik katıyor.

Oyun tek cdlik ve sadece 450 mb. Ayrıca cd siz oynanabilmesi de ayrı bir artısı. Multiplayer aleminde ise şimdiden sağlam bir yer almış bu oyun için yeterli oranda iyi anektotlardan sonra şunu söyleyebilirim ki yapay zeka çok zayıf.


Oyunun görselliğine gelince; tabiki de 450 mb lık bir oyundan çok fazla şeyler beklemeyin. Ama eskinin 450 mb lık oyunlarına nazaran artıda olduğu da kesin. Oyunu kesinlikle oynamanızı tavsiye ettikten sonra size en büyük öğüdüm; Generalinize yani kendinize dikkat edin. :)

0 yorum:

EN TEPEYE ;)<<