8 Haziran 2007 Cuma

Magazin Kültürünün Getirileri, GÖTÜRÜLERİ...

Görüldüğü üzere toplumda şu anda yaşanan ve yaklaşık on yıldır iyice laçkalaşan süreçte, toplumun "adaletsizlik" yöneticileri gözler önüne bir çeşit perde çekiyor ve insanları dünyaya inmiş uzaylılar görüntüsünde anlamsız bakışların içine boğuyorlar. Elbette ki eğlence olmalıdır ve olacaktır; ama toplumumuz ince bir çizginin saydam sınırlarında aldatılmaktadır. Bu sınırların diğer tarafı ne bilinci ayakta koymaktadır ne de şuurun canlı kalmasına izin vermektedir. Bu kültür, karakterleri insanlara ve bireylere faydalı olmaktan uzaklaştırıp birer kabullenici bireyler haline getirir. Buradaki kabullenici bireyler derken anlatılmak istenen ne biraz açalım;
'Söylenen' in doğruluğunu mantıkla değil 'söyleyen' le ölçeklendiren, 'doğruların' doğruluğunu bilgiyle değil 'enjekte' (daha şirin bir tasviri bence yoktur) ile kabullenen kişi.
"Magazin olayı" konusuna ben sadece olay demekle yetineceğim ve buradan yola çıkarak ne kadar aciz olduğumuza varacağım. Bu "olay" sadece bir olaydır ve hiç bir zaman kitleleri peşinden koşturmaması gereken -yok efendim o onunla geziyormuş o onunla tozuyormuş vs...- gibi 'olay' ların halka bir kültür olarak benimsetilmesi yani kişilerin özel hayatlarının ve bu özel hayatları içinde yaşadıkları olayların; eyleme dönüştürdükleri kararlarının 'bizim' hayatımıza zorla katılmasıdır. Bizim de bunu aciz bir şekilde kabul etmemizdir.
Kısacası 'Magazin Olayı' sanal bir dünyanın oluşturulup içerisindeki kişilerin hayatlarından kopartılıp alınıp, ardından toplumun 'bilmesi gerekenler' için engel formatına çevrilip, ısıtılıp ısıtılıp sunulan bir yemektir. Berbat bir yemek olmasına rağmen bal yese baldan usanan toplumumuz bu kültürden bir türlü usanamamış ve bir türlü kurtulamamıştır. Tabi bunda dayatmanın ne derece etkisi vardır okuyanlara kalmış.

0 yorum:

EN TEPEYE ;)<<