16 Mayıs 2009 Cumartesi

Global NGOs

NGO (Non-governmental organization)


Globallesme kavraminin bir karakteristigidir devletten bagimsiz calisan organizasyonlar (Greenpeace, Peta, UNICEF vs..).

Peki ne derece bagimsiz calisiyorlar, ne gibi basarilari var, kimler bunlar?

Bu sorularin hepsine cevap vermek icin genis capli bi arastirma gereklidir. Ama kendi capimda yaptigim arastirmaya dayanarak bir kac bigi vermek isterim.


19. yüzyildan beri var olan bu kuruluslar maddi kazancla ilgilenmeyen, gönüllü calisan insanlardan olusmaktadir.
Destek lazim olan bir cok konuyu ele alirlar; bilhassa devletlerin yardim edemedigi ya da görmezden geldigi konularda. Cogu zaman iklimi ya da hayvanlari korumak ya da barisi saglamak adina calisirlar. Globallesme caginda sayilari oldukca artmistir; 25 000 kurulusunun oldugu düsünülüyor dünya capinda.

Bagimsizlik??

Devletten bagimsiz olsalar bile, bagis yapanlarin eline bakmak gibi bir bagimliliklari var bu kuruluslarin. Eger sadece üyelerden gelen para ile calismiyorlarsa, bu bagimlilik daha büyüktür. Sempatizan kazanmak icin ellerinden geleni yapmalari gerekir.
Bir diger unsur ise bu organizasyonlarin bir kisminin devletten yardim almalaridir.




Medyanin önemi
Ne kadar insan toplayabilirlerse, o kadar basarili olabilirler. O yüzden insanlarin dikkatini cekmek icin en cok medyayi kullaniyorlar. Devlet tarafindan görmezden gelinirler ise, bu daha cok medyayi kullanmalarina yol acar. Imza toplamak ve demonstration ise diger kullandiklari methodlarin bir kacidir.

NGO larin insanlara nasil ulastigini Japonya'da ki balina katliamini örnek vererek verbalize etmek istiyorum.

Bir kac istatistik:
1968 da yürürlüge giren "Balina öldürme yasagi" japonlar tarafindan dalga gecilircesine ciddiye alinmiyor.
O zamandan bu yana 13 000 balina öldürmüsler. 2007 yilinda 1010 balina sadece japonlar tarafindan katledilmis.



Peki neden?


Japonlar tarafindan öne sürülen iddianin aksine, balina eti ana gida diil, pahali bir delikatess.
Gourmet-Restoranlarinda balinan her bölgesi paraya cevriliyor; 350$ a kadar cikiyor bir Kg'nin fiyati.

Bir diger sorun ise, "kücük balinalarin", mesela yunuslarin da öldürülüp, balina eti diye piyasaya sürülmesi. Japonlarin kullandigi bir diger aciklama ise balinalari bilim icin öldürdükleri. Bilim icin bazi rakamlara izin veriliyor.


Greenpeace Japonlarin öldürme yöntemlerini kritize ederek basliyor ise. Greenpeace-aktivistleri denize aciliyor, Japon gemilerine yaklasiyor ve balina katliamini video olarak piyasaya sürüyor ve böylece insanlarin "Aman Allahim bu ne??!!" ya da "WTF??!!" demelerine yol aciyor.
Ayrica kendi yöntemleriyle balikcilarin engellenmesini sagliyorlar.

2006 yilinda ki medya patlamasi iyi sonuclari da ardinda getirdi. 17 ülke diplomatik olarak Japonya hükümetinin bu olaya bir son vermesini istedi.

0 yorum:

EN TEPEYE ;)<<